Site Overlay

Pirinç Pilavı

Pirinç Pilavı ile ilgili bir yazı yazarken iki konuda kısa bir araştırma yaptım. Pirinç kökeni ve pilav kökeni. Ancak Pilav, doğru yapıldığında ana yemeği gölgesinde bırakabilecek bir lezzettir.

Osmanlı mutfağında aşçı seçilirken iki yemeğin pişirildiğini okumuştum. Bunlardan biri soğanlı yumurta, diğeri de pirinç pilavı diye hatırım da kalmış. Pirinç pilavı her halükarda yapılabilir, ama iyi yapmak tecrübe ister.

Pirinç

Pirinç sözlük anlamı olarak buğdaygillerden, sıcak bölgelerde yetiştirilen, kökleri bol su içindeyken büyüyen, bir çok çeşidi bulunan, değerli bir bitkidir. En eski bölge olarak milattan önce 3000 yıllarında Çin’de tarlaların izine rastlanıyor. Hindistan bölgesinde milattan önce 750-1000 yıllarında tarlalalarsa rastlanıyor ve sık tüketildiği biliniyor. Wikipedia’daki sayfaya göre İ.Ö.7000 yılında prinç tarımına rastlanmaktadır. (Wikipedia)

Farsça brinc veya birinc kökenlidir. Eski Farsça’da wriza ve wrinca kelimelerinden evrildiği düşünülür. Sanskritçe’de vriha ve vriza sözcüğünden alıntıdır. Tamilce’de Warinci olarak geçer.

Kelime olarak Pirinç’in bize Farsca’dan warinci > vrinca > brinc > pirinç olarak geçmiş olduğu düşünülür. Batıya ise warinci > warinci > wariza > oryza (eski Yunan be Latince) > riza > rice/riso olarak geçmiş olduğu düşünülür.

Birçok yemeğe de ilham kaynağı olmuştur. Risotto’da ki kök de aynı çekilde riza > riso’dur. (3 Mantarlı Kolay Risotto Tarifi)

Pilav

Pilav kelimesinin kökeni yine aynı yollardan geçer. Farsça pilāw veya pulāw yani “pirinç yemeği” sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Sanskritçe pulāka “pirinç kâsesi” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Sanskritçe pul “küme” sözcüğünden türetilmiştir. Kaynak: Nişanyan Sözlük.

Tarif Hakkında

Tane tane olması Türk pilavında tercih edilen bir unsurdur. Su yerine tavuk ya da et suyu bambaşka bir boyut sağlar. Aşağıda tavuk suyu ile yapılan sade pirinç pilavı tarifini bulacaksınız.

Pirinç ve Pilav deyince aklıma gelen bazı tariflerin bağlantılarını da şöyle sıralayabilirim. Midye Dolma İç Pilavı, Perde Pilavı ve Tereyağlı Bulgur Pilavı. Tabii bu tariflere ek olarak sayamayacağım kadar çok Pilav türevi de mevcuttur. Meyhane Pilavı, İç Pilavı, hatta dibi tutturarak yapılan .ıtır Pers (İran) pilavı Tahdig gibi…

Pirinç Pilavı

Doğru tencere ve süre anahtar ögelerdir. Ayrıca kullandığınız pirincin ne kadar su çekeceği de tecrübeye bağlıdır. Aşağıdaki tarif Osmancık pirinci ile yapılmıştır.
Tür Ana Yemek, Yan Yemek
Ülke Türk
Anahtar Kelime Pilaf, Pilav, Pirinç Pilavı
Hazırlık Süresi 2 saat
Pişirme Süresi 25 dakika
Demlenme 20 dakika
Toplam Süre 2 saat 45 dakika
Porsiyon 4
Kalori 350kkal

Gereçler

  • Mutfak Tartısı
  • Pilav Tenceresi
  • Ocak
  • Tahta Kaşık
  • Kağıt Havlu
  • Süzgeç

Malzemeler

  • 20 gr Tereyağı (Süt) 1 yemek kaşığı
  • 200 gr Pirinç 1 su bardağı Osmancık
  • 400 gr Tavuk Suyu 1.5 su bardağı (Sıcak)
  • 2.5 gr Tuz (Sofra) 1 çay kaşığı (5 deniz tuzu -Maldon-)

Tercihe bağlı

  • 4 gr Toz Şeker 1 silme çay kaşığı veya 1 kesme şeker. Yapışmaması için
  • 4 gr Limon Suyu 1-2 damla. Beyaz renk için

Tarif

  • Burada 26 cm çapında, kapaklı, teflon tencere kullanılmıştır. Tencere yüksekliği 8 cm kadardır.
  • Pirinci ılık su ile 2 saat önceden kaynar olmayan sıcak su ile ıslatın. Nişastasını bırakacak şekilde yıkayın. İyice durulayın. Tavaya alın.
  • Pirinci tavada rengi saydamlaşana kadar tereyağında orta ateşte kavurun (yaklaşık 5-8 dakika) Pirinç göbekleri saydamlaştığında kavurma işlemi bitmiştir.
  • Sıcak Tavuk suyunu ve tuzu pirincin üzerine dökün ve kapağı kapatın. Ateşin altını kısın.
  • Yaklaşık 13 dakika pirincin suyu çekmesini bekleyin. Çektikten sonra iki dakika daha ocakta kısık ateşte tutun sonrasında ocağın altını kapatın. Pirinçleri ezmeden karıştırın.
  • Kapak ile tencere arasına havlu kağıttan bir tabaka koyun ve pilavı 20 dakika demlenmeye bırakın. Bu işlem fazla nemin havlu aracılığıyla dışarı çıkmasını sağlamak ve pirinç nişastasının şekerlenip yapışmasını önlemeye yarar. Nem içeride kalırsa pirinçteki şeker ince bir tabaka halinde katılaşır ve taneler birbirine yapışmaz.

Yazar: Altuğ Bayrak

Sevdiğim şeyleri kendim hazırlayabildiğimi farketmem ilk adımdı. Kızıma daha iyi şeyler yedirebilme ikinci adım. Bu başlangıçtan sonra evde neler hazırlayabilirim diye notlar almaya başladım. Bunları da olabilecek en ayrıntılı, soruya yer bırakmayacak şekilde yazmaya çalıştım.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.