Site Overlay

Karamelize Soğan

Karamelize Soğan, Soğanın bir yağ ile yavaş yavaş pişirilerek içindeki doğal şekerin karamelleşmesi ile elde edilen tatlı bir eklenti, bir çeşnidir. Yanık soğan değildir. (Karamelizasyon nedir? food-info.net)

Uzun süren bir pişirme süresi vardır. Basit ve çok az malzemesi olmasına rağmen ağız tadına göre de eklenip değiştirilebilecek malzemeleri vardır. Soğan seçimi bunların başındadır. Sarı Soğan başta olmak üzere beyaz ve kırmızı soğan da kullanılabilir. Yağ olarak ayçiçek yağı başta olmak üzere, süzülmüş tereyağı, zeytinyağı kullanılabilir. Asidik tat için şarap, brendi, balzamik sirke hatta karbonatlı su kullanılabilir. İşlemi hızlandırmak için kahverengi veya normal toz şeker kullanılabilir.

Hamburger, peynirli tost veya peynir tahtasının yanında servis edildiğinde lezzetlidirler. Çam fıstığı ve lahana veya brokoli ile servis edilen basit bir makarna tabağında iyi giderler. Kapatmadan önce sosis rulolarına bir kaşık ekleyin. Kiş veya tuzlu tartlarda kullanın. Zenginlik ve tatlılık için sosa bir kaşık ekleyin veya sosis ve püre yanında servis yapın. Tabii ki (hotdog) sosisli sandviçlerde kullanabilirsiniz.

Maillard reaksiyonu ve Karamelizasyon hakkında güzel açıklamalar için https://tr.sawakinome.com/articles/science–nature/difference-between-maillard-reaction-and-caramelization-2.html adresini ziyaret edebilirsiniz.

Karamelize Soğan

Soğanın yavaş yavaş pişirilmesi ile elde edilen tatlı bir çeşnidir. Yavaş pişirme işlemi soğanın içinde olan şekeri karamelize eder. Hamburger, (hotdog) sosisli sandviç, peynirli tost veya peynir tahtasının yanında servis edilebilirler.
Tür Temel Malzeme
Ülke Amerikan, Fransız
Anahtar Kelime Çeşni, Hamburger, Kondiment, Soğan
Hazırlık Süresi 10 dakika
Pişirme Süresi 1 saat
Toplam Süre 1 saat 10 dakika
Porsiyon 6 kişi

Gereçler

  • 1 Mutfak Tartısı
  • 1 Bıçak
  • 1 Kesme Tahtası
  • 1 Ocak
  • 1 Tava (26 cm) Döküm olabilir ama kolaylık açısından yapışmaz tava (Sauteuse)

Malzemeler

  • 30 gr Ayçiçek Yağı 2 yemek kaşığı kadar, yerine süzülmüş tereyağı veya zeytinyağı da kullanılabilir
  • 200 gr Soğan 2 orta boy piyazlık doğranmış
  • 4 gr Tuz (Sofra) 1 çay kaşığı
  • 15 gr Balsamik Sirke 1 yemek kaşığı, tercihe göre Madeira Şarabı, Brandy veya diğer sirkeler de olabilir

Tercihe Bağlı

  • 15 gr Toz Şeker (Kahverengi) 1 yemek kaşığı, seçime bağlı malzeme, süreyi kısaltmak için kullanılır. Normal şeker de kullanabilirsiniz
  • 15 gr Su Karbonat ile karıştırılıp kahverengileşme başlayınca eklenecek.
  • 5 gr Karbonat Su ile karıştırılıp kahverengileşme başlayınca eklenecek.

Tarif

  • Yağı iyice kızdırıp soğanları atın, üzerine tuzu ekleyin. Hemen 2 dakika sonra ocağın altını orta orta kısık arası sıcaklığa alın. İstenilen koyuluğa ulaşması için 30 dakika ile 1 saat arası 5er dakikada bir karıştırarak pişirin. Soğanların pişerken tavaya yapıştığı yerlere yemek kaşığı ile su ekleyebilirsiniz. Bu karamel rengi soğanlara karıştırmaya yardım edecektir
  • İşin püf noktası, soğanları kahverengileşmeye yetecek kadar ocakta tutmak (çok sık karıştırırsanız, koyulaşmazlar), ama yanmayacak kadar az tutmaktır.. İlk 20 ila 30 dakikadan sonra ocağın sıcaklığını biraz düşürebilirsiniz. Soğanların yanmaya başladığını fark ederseniz de biraz daha yağ ekleyebilirsiniz.

Yazar: Altuğ Bayrak

Sevdiğim şeyleri kendim hazırlayabildiğimi farketmem ilk adımdı. Kızıma daha iyi şeyler yedirebilme ikinci adım. Bu başlangıçtan sonra evde neler hazırlayabilirim diye notlar almaya başladım. Bunları da olabilecek en ayrıntılı, soruya yer bırakmayacak şekilde yazmaya çalıştım.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.