Site Overlay

Soğanlar

Önemli bir kök sebze. Çok fazla da türü var. Bu yazı türlerinin anlaşılması için kısa bir bilgi içermektedir.

Soğan doğrama üzerine bir not.

Soğanı piyazlık yani sapının dikine doğru bir şekilde doğramak daha yoğun, keskin bir tat verirken; boyuna doğramak daha yumuşak bir tat verir. Ayrıca soğanı koçanı ile doğradığınızda daha yumuşak bir tat alırsınız. Koçanı kesip doğrarsanız daha sert ve güçlü bir tat elde edersiniz. Asya yemeklerinde daha çok büyük boy yani 4’e kesim kullanılır.

Etimoloji

Eski Türkçe soġun veya soġan “soğan” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Moğolca aynı anlama gelen songgin sözcüğü ile eş kökenlidir. Nihai kökeni belirsizdir. Orta Farsça sōχ (aynı anlamda) muhtemelen aynı kaynaktan gelir.

Türler

1. İspanyol Soğanı
2. Arpacık Soğan
3. Beyaz Soğan
4. İnci Soğan
5. Kırmızı Soğan
6. Tatlı Soğan
7. Rampa Soğan
8. Yeşil Soğan
9. Cipollini Soğan
10. Sarımsak
11. Frenk Soğanı
12. Pırasa

Sayfa başı

1. İspanyol Soğanı

Özellikleri: Bu soğan nispeten ılımandır ancak tatlı soğan kadar değildir. Yuvarlak, ince, kahverengimsi, ağarık tenli, İspanyol soğan, Amerika Birleşik Devletleri’nde en yaygın soğan türüdür. Bu soğanlar sarı, kırmızı veya beyaz olabilir. Bir tarif basitçe “bir soğan” anlamına gelirse, kullanılacak olan bir İspanyol soğanıdır.

Kolayca en popüler pişirme soğanı, lezzet bakımından dengelidir: çok tatlı değil ve çok keskin değil. Bazı daha büyük sarı soğanlar “İspanyol soğanları” olarak etiketlenmiştir; bunlar, lezzet bakımından biraz daha hafif olan belirli bir sarı soğan türüdür. Sarı (veya İspanyolca) soğanları, soğan için çağırdığınız her yerde kullanın – Onlar Bolognese Makarnası’nda çalışırlar.

Sayfa başı

2. Arpacık Soğanı

Alternatif İsimler: Gri Arpacık, Kırmızı Arpacık

Özellikleri: Arpacık soğanı, küçük, soğanlı küme ve ince, kuru, bakırımsı kahverengi tenli olması nedeniyle, bir soğandan çok, sarımsakya benzer. Bireysel arpacık karanfilleri, büyük arpacık sarımsaklarını sivri uçlu sivri uçları ile gösterir, ancak arpacık soğanı parlak bir mor renk tonuna sahiptir. Tadı bir soğanınkinden daha ılımandır, ancak ısırığı pişmemişken keskindir. Fransızlar, arpacık soğanı birçok yemeğe dahil ederken, aynı zamanda Güneydoğu Asya mutfağında da popülerdir, Endonezya’da kızarmış arpacık soğanı tarifi olan Goreng Bawang’da.

Sayfa başı

3. Beyaz Soğan

Özellikleri: Bu soğan, ince derisinin ve etinin rengi için adlandırılmıştır. Tatlı ya da ekşiden daha keskin olan bir tadıyla, Latin ve Orta Amerika yemekleri, özellikle Meksika yemekleri yaparken tercih edilen soğan budur.

Bir başka iyi amaçlı soğan, bunlar daha yumuşaktır ve sarı soğandan daha ince bir cilde sahiptir. Aynı zamanda daha hafif ve lezzet bakımından biraz daha tatlıdır, bu yüzden özellikle Domates-Serrano Salsa gibi Meksika yemeklerinde sık kullandıklarını görürsünüz. Sarı soğanlar gibi, beyaz soğanlar da soğanların kullanıldığı her yerde kullanılabilir.

Sayfa başı

4. İnci Soğan

Alternatif Adı: Beyaz Kokteyl Soğan

Özellikleri: Bu çok küçük soğan tatlı, narin lezzetleri için değerlidir ve genellikle eşlik olarak kullanılır. İnci soğanları kremalı, kavrulmuş veya sırlı olabilir (İtalyanlar balzamik sirke kullanır; Orta Doğulu demirhindi uygulanır). İncir turşusu soğanı, klasik martini için harika bir garnitür yapar. Bu kadar küçük soğanları soymak bir angarya olabileceğinden, pazarınızda dondurulmuş, önceden soyulmuş olanları arayın.

Bu minik soğan beyaz, sarı veya kırmızı olabilir (beyaz en yaygın olmasına rağmen). Büyük soğanlardan daha yumuşak ve tatlıdırlar ve en iyisi garnitür olarak sırlanır veya bir kokteylde garnitür olarak turşulurlar.

Sayfa başı

5. Kırmızı Soğan

Alternatif ad: Mor soğan

Özellikleri: Parlak kırmızımsı-mor renkli bu soğanı özlüyor zorlaştırır; Salatalarda favori bir madde. Pek çok damak için, kırmızı soğan ailedeki en keskin tada sahiptir, bu nedenle az pişmiş kırmızı soğan kullanın. Tadı yumuşatmak için, çiğ soğanları servis etmeden önce 20 dakika boyunca buzlu suda soğutun.

Lezzeti sarı soğanlara benzer, fakat biraz daha az keskindir, bunlar gevrek, biraz tatlı ve en iyisidir. Bunlar çok turşu, bu maydanoz, kırmızı soğan ve nar salatası gibi ince dilimlenmiş veya başka bir yerde özel olarak istenir. (Eşsiz aromaları nedeniyle, soğanların çağrıldığı her yerde kırmızı soğan ikame edilemez.) Aromalarını çiğ olduğunda çok büzücü bulursanız, onları saflaştırmak için beş dakika soğuk suyla ıslatın.

Sayfa başı

6. Tatlı Soğan

Alternatif İsimler: Taze soğan, taze soğan, yazlık soğan

Özellikleri: Bu soğanlar tatlıdır, çünkü şeker içeriğinin göze çarpmasını sağlayan daha düşük bir sülfür konsantrasyonuna sahiptirler. Soğanları seven ancak güçlü tadı sevmeyen insanlar, tatlı soğanları iyi bir alternatif olarak bulacaklar. Hatta bazı insanlar olgun meyve gibi çiğ tüketir. Vidalia ve Bermuda’nın (adı ABD’ye ithal edilen soğanların çoğunun Bermuda’da yetişdiği bir zaman anlamına gelir) yanında, özellikle Güney, Güneybatı ve Kuzeybatı Amerika’nın bazı bölgelerinde yetişen tanınmış tatlı çeşitleri, Walla Walla, Maui, Tatlı İmparatorluk ve Texas Bahar Tatlısı. Bunlar diğer soğanları tutmaz, bu yüzden onları en kısa sürede kullanmaya çalışın (ve buzdolabında saklayın).

Ayrıca Vidalia veya Walla Walla soğanları da denir, bunlar en tatlısıdır, bu yüzden onların adı. Onları, özellikle Sık Kullanılan Fransız Soğan Çorbası’nda derin, altın rengi kahverengiye kadar pişirilmiş veya bir salata suyunda doğranmış olana kadar severiz. (Düzenli soğanın çağrıldığı tatlı soğanları kullanmayın.) Tatlı soğanlar diğer soğanlardan daha fazla bozulma eğilimindedir, bu nedenle onları buzdolabında saklayın.

Sayfa başı

7. Rampa Soğan

Alternatif İsimler: Tennesi yer mantarı, yabani pırasa, ramson, ail des bois

Özellikleri: Bu Kuzey Amerika yerli taze soğanı, vadinin zambakının tepesinden başlayarak, tamamen soğumaya kadar, yaprakları ve sapları gibi yenebilir. Çiğ yenen bir rampa, yeşil soğandan daha güçlü ve sarımsak gibidir, ancak pişirilirse tadı hafif tatlıya döner. Servis yaparken, güzel bir sunum için tüm bitkiyi sağlam tutmaya çalışın.

Sayfa başı

8. Yeşil Soğan

Alternatif İsimler: Yeşil soğan, kuru soğan, Çin soğan, Gal soğan

Özellikleri: Bu taze soğanın lezzetli ısırığı, klasik Kore deniz mahsulleri krepinde örneklendiği gibi Asya mutfağında popüler bir bileşendir. Bazı tarifler sadece uzun yeşil içi boş yaprakları veya beyaz soğanlı uçları kullanmayı belirleyebilir, ancak yeşil soğan tamamen yenilebilir. Yemek tarifleri genellikle yeşil soğanların kesilmesini gerektirir. Yeşil soğanları rampalar ile değiştirilebilir. Buzdolabında çürümelerine izin verme; satın aldıktan hemen sonra kullanın.

Sayfa başı

9. Cipollini Soğanı

Alternatif İsimler: Cipolline soğan, İtalyan inci soğan

Özellikleri: Bu İtalyan soğanı, kuzeye benzemiyor, düz üst ve çömelme şekli sayesinde, ama popülerliği artıyor – ve bulunabilirliği- ABD’de tadı kremaları için ideal kılan, akrabalarınınkine oranla daha az veya sırlı soğan. Ayrıca, cipollinis’in boyutu ve şekli nedeniyle, pişirmeleri ve servis yapmaları kolaydır. Onları kavrulmuş veya şiş üzerinde ızgara deneyin.

Bu disk şeklindeki soğan, inci soğandan biraz daha büyüktür ve soluk sarı bir cilde sahiptir. Bunlar süper tatlıdır ve yalnızca özel olarak, bu kızarmış garnitürdeki bütün cipolline soğanları veya bu Sirke Kızarmış Tavuk ve Soğanları yahnisi olarak kullanıldığı zaman kullanılmalıdır.

Sayfa başı

10. Sarımsak

Özellikleri: Sarımsak, aslında soğan ailesinin bir parçasıdır (frenk soğanı da teknik olarak soğanla ilişkilidir, ancak genelde bir bitki olarak kabul edilir). Gerçekten uluslararası bir sebze olan sarımsak pek çok şekilde satılır: bütün ampul, önceden soyulmuş karanfil, önceden dilimlenmiş ve kıyılmış. Bir çiftçi pazarında, yeni hasat edilen sarımsak bazen, ampule hala tutturulmuş kıvrımlı yeşil gövdelerle satılır; bunların uçları “skaplar” olarak adlandırılır. (Kaplar çok çeşitli şekillerde hazırlanabilir ve tüketilebilir: ince kıyılmış, sote edilmiş ve frenk soğanı ve yeşil soğan gibi servis edilir.) Soyulmamış bir sarımsak karanfilinin çok güçlü bir kokusu yoktur, ancak karanlığın vücudu zarar gördüğünde, keskin bir kokuya sahiptir. koku salınır. Tatlı ve hoş kokulu olan sarımsakları sote edin veya kızartın. Ancak sarımsak yakmamaya dikkat edin, bu asitli bir kokuya neden olur.

Sayfa başı

11. Frenk Soğanı

Özellikleri: Yeşil soğanın küçük halidir. Aroması daha hafiftir ve süslemeler için idealdir.

Sayfa başı

12. Pırasa

Sebze özelliğinin yanında pırasa aslında bir soğan türüdür.
Zambakgiller ailesinden olan pırasa, kök ve gövdesi toprağın altında olan bir kış sebzesidir.

Sayfa başı

Yazar: Altuğ Bayrak

Sevdiğim şeyleri kendim hazırlayabildiğimi farketmem ilk adımdı. Kızıma daha iyi şeyler yedirebilme ikinci adım. Bu başlangıçtan sonra evde neler hazırlayabilirim diye notlar almaya başladım. Bunları da olabilecek en ayrıntılı, soruya yer bırakmayacak şekilde yazmaya çalıştım.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.