Site Overlay

İnce Lavaş

Lavaş, geleneksel olarak tandır ya da sacda pişirilen, Ortadoğu ve Hazar Denizi’ni çevreleyen bölgelerin mutfaklarında yaygın olan ince bir yassı ekmektir.

Etimoloji

Farsça lavāş “yassı ekmek, yufka” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Aramice-Süryanice lawaş veya layş “hamur” sözcüğünden alıntıdır. Aramice-Süryanice sözcük Aramice-Süryanice lwş “hamur yoğurmak” sözcüğünden türetilmiştir. Kaynak: nisanyansozluk. Ermenice ve Kürtçede aynı anlamda kullanılan sözcük, nihai olarak Arami/Süryani kültüründen alıntıdır.

Köken

Lavaşın kökeni genellikle Ermenistan’a atfedilir, ancak bazı bilim insanları, lavaşın muhtemelen İran’dan geldiğini söylüyor. Gıda tarihçisi Gil Marks, kökeni genel olarak Orta Doğu olarak tanımlar.

Balık dürüm, Adana Dürüm ve diğer tüm dürümlerde kullanılabilir. Tantuni için daha ince açılır. Şebit / Yağlama için ise mayalı olarak kullanılırç

İnce Lavaş

Dürüm için ideal, mayasız ince ekmek
Tür Hamur İşi
Ülke Ortadoğu
Anahtar Kelime Adana, Dürüm, dürüm ekmeği, Lavash
Hazırlık Süresi 30 dakika
Pişirme Süresi 5 dakika
Dinlendirme 5 dakika
Porsiyon 8 adet

Gereçler

  • Mutfak Tartısı
  • 1 Kap
  • 1 Stand Mikser El ile de yoğurulabilir
  • 1 Bez
  • 1 Sac
  • 1 Ocak

Malzemeler

  • 340 g Un (Ekmeklik) normal un da kullanılabilir
  • 150 g Su Ilık
  • 60 g Süt Daha çıtır sonuç için süt yerine su kullanılabilir.
  • 8 g Tuz (Sofra)
  • 10 g Zeytinyağı (Sızma)

Tarif

  • Tüm malzemeleri karıştırma kabına al. 10 dakika kadar yoğur. Pürüzsüz bir hamur elde ettiğinde hafif unlanmış tezgaha al ve en az 30 dakika üzerini örterek dinlendir. Bu adım kolay açılması için önemli. Tezgahı ve hamurun üzerini "hafif" unlayarak beze ve tezgaha yapışmasını engelleyebilirsin.
  • Dinlenme bittiğinde 8 eşit topa böl. Hamurları Top haline getir. Daha büyük lavaşlar için 4e bölebilirsin. Saç, tava ısıtmaya başla.
  • Merdaneyi, tezgahı ve topun üzerini çok hafifçe unlayarak incecik (1 mm) aç. Açılan hamurları sprey ile hafif ıslatarak susam ve çörekotu ekleyebilirsin.
  • Saca yatır, kabarcıklar oluşana kadar pişir. Yaklaşık her taraf 30 saniye içinden pişecektir. Çok çıtır olmasını istemiyoruz. Dürüm için tam pişmemiş olması gerekli. Bir bezin arasına koyarak beklet. Üst üste koyarak yumuşamasını sağlayabilirsin.

Yazar: Altuğ Bayrak

Sevdiğim şeyleri kendim hazırlayabildiğimi fark etmem ilk adımdı. Kızıma daha iyi şeyler yedirebileceğimi istemem ikinci adım. Bu başlangıçtan sonra evde neler hazırlayabilirim diye notlar almaya başladım. Bunları da olabilecek en ayrıntılı, soruya yer bırakmayacak şekilde yazmaya çalıştım.

Bir yanıt yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.