Site Overlay

Pizza

Pizzaya benzer yiyecekler Neolitik Çağdan beri üretilmektedir. Ekmeği daha lezzetli hale getirmek için başka malzemeler ekleyen insanların kayıtları, antik tarih boyunca bulunmaktadır.

MÖ 6. yüzyılda, Ahameniş (Achaemenid) İmparatorluğu’nun, Kral Darius I yönetimindeki Pers askerleri, ekmeği savaş kalkanlarının üstünde peynir ile pişirmişlerdir, eski Yunanlılarda ekmekleri yağ, ot ve peynir eklediler.

Aeneis’te (ya daAeneid, Romalı şair Vergilius’un Roma İmparatorluğu’nu anlatan ve Aeneas’ın ana karakteri olduğu epik destan) ilk benzeri referansa rastlanır. Harpies kraliçesi Celaeno, Truva’lıların açlıktan “masa”larını yiyene kadar barış bulamayacağı kehanetinde bulunmuş ve destanın ilerlerisinde Aeneas ve erkeklerine, pişmiş sebzelerle doldurulmuş yuvarlak pide gibi bir yemek servis edilir. Ekmeği yediklerinde, Celaeno’nun kehanetindeki “masalar” olduğunu fark ederler. “Masaların” neye referans olduğunu ben anlamlandıramadım.

Modern pizza, 18. veya 19. yüzyılın başlarında İtalya’nın Napoli kentindeki benzer yayvan ekmek yemeklerinden evrildi. O zamandan önce, yayvan ekmekler genellikle sarımsak, tuz, domuz yağı, peynir ve fesleğen gibi malzemelerle pişirilirdi. Domatesin ilk ne zaman eklendiği belirsizdir ve birçok çelişkili iddia vardır. 1830 yılına kadar, açık hava stantlarında ve fırınlarında satılırdı.

Popüler hikayelerden biri, en meşhur pizzayı yani, Pizza Margherita’nın, 1889’da, Capodimonte Kraliyet Sarayı’nı, ziyaret eden Kraliçe Margherita’nın onuruna bir pizza yapmak için çağrılan Napoliten Pizzaiolo (üretici) Raffaele Esposito’nun icat ettiği iddiasıdır. Kraliçe, Raffaele Esposito’nun yaptığı üç farklı pizzanın içinden İtalyan bayrağı renklerinde olan (kırmızı (domates), yeşil (fesleğen) ve beyaz (mozzarella)) pizzayı şiddetle tercih etmiş. Sözde, daha sonra yapılan araştırmalar bu hikayedeki gerçekliği kanıtlayamamış olmasına rağmen, bu tür pizzalara Kraliçenin adı verilmiştir. Kraliçe’nin hizmet müdüründen resmi mektup, şimdi “Pizzeria Brandi” adı verilen Esposito’nun dükkanında sergilenmeye devam etmektedir. (Wikipedia 2020)

Pizza, 19. yüzyılın sonlarında İtalyan göçmenlerle Amerika Birleşik Devletleri’ne getirildi ve ilk olarak İtalyan göçmenlerin yoğunlaştığı alanlarda ortaya çıktı. İlk Amerikan pizzacısı Lombardi, 1905’te açıldı. II. Dünya Savaşı’ndan sonrada Pizza pazarı oldukça genişledi.

Kaynak Wikipedia

Etimoloji

1935, pizza, kaynağı kesin olmamakla “kek, tart, pasta,” kökenli olduğu düşünülmektedir. 1907 yılında yayınlanan “Vocabolario Etimologico della Lingua Italiana” yazısında “pinza (Latin pinsere’den pound, damgaya) kelimesinden olduğu söyleniyordu.

Klein, Orta Çağ Yunancasındaki “Pitta” (kek, pasta) kelimesi ile bağlantı önerir. Pide ile benzerlikleri açısından bu Pitta-Pide-Pizza açıklaması bana da uygun geliyor.

Watkins, bunun bir Cermen kaynaklı bizzo, pizzo “ısırık” kelimesinden geldiğini önerir.

Temel malzemeler ve farklı tarifler için bağlantılara tıklayabilirsiniz. Pizza Hamuru, Şikago Tarzı Pizza Hamuru ve Pizza Sosu

Pizza

Hamur işleri dalında İtalyan yemeği denince ilk akla gelenlerden. Üzerine malzeme seçiminde sonsuz denecek kadar seçenek mevcut.
Tür Ana Yemek
Ülke İtalyan
Hazırlık Süresi 2 saat
Pişirme Süresi 25 dakika
Toplam Süre 2 saat 25 dakika
Porsiyon 6

Malzemeler

  • 1 ölçü Pizza Hamuru
  • 1 ölçü Pizza Sosu

Tarif

Önerilen Et Malzemeler

  • Pepperoni, Sucuk, Sosis, Salam, Jambon, Pastırma, Kıyma

Önerilen Sebze ve Yeşillikler

  • Mantar, Soğan, Yeşil Biber, Mısır, Domates, Jalapeno, Patlıcan, Fesleğen (Taze), Kekik (Taze).

Diğer Malzeme Önerileri

  • Tercihe göre Deniz mahsülleri (Frutti Di Mare), Tercihe göre Peynir Türleri eklenebilir. Ayrıca tüm malzemeler tatlı krema, çikolata ve meyve ile değiştirilip tatlı pizza da elde edilebilir.

Yapılışı

  • Pizza Tepsisi kullanıyorsanız, Pizzanın tepsiye yapışmaması için Rivera Zeytinyağı ile hafifçe yağlayın.
  • Pizza Hamurundan yumruk büyüklüğündeki topları bölün. “İyice unlayarak” yuvarlak şekilde incecik açın tepsilerine yerleştirin. Bir çatal ile eşit aralıklarla hamura delik izleri bırakın.
  • Kenarlarını bir fırça yardımı ile (çok az sirkeli) su ile nemlendirin. (Mayayı öldürmek için) Hamuru yarım saat bekletin.
  • Pizza Sosunu bir kaşığın arkası ile eşitçe sürün. Az sürmek marifettir ve tadı arttırır.
  • Dilediğiniz malzemeleri serpiştirin. Mozzarella ve kaşarı en sona bırakın.
  • ÖNEMLİ: Az malzeme koyabilmek çok önemlidir. Her dilimde her tattan olacak ve de pizzanın tabanı görünmeye devam etmelidir. Hiçbir malzeme üst üste gelmemelidir.
  • Son olarak tüm malzemelerin üzerine eşit miktarda taze kaşar veya mozarella serperek Pizza’yı tamamlayın
  • Önceden ısıtılmış 280 derece fırında (alt üst, turbosuz) 12 dakika civarında pişecektir. Pizzanın kenarları koyulaşmaya başladığında alabilirsiniz. Tepsiyi fırının altına yakın sürmek gereklidir. Arada sırada bir spatula ile altının yanmadığını kontrol edin. Altın rengi olduğunda pizzayı alın.
  • Servisten önce 4-5 dakika dinlendirin.
  • Pişirmediğiniz pizzaları tepsisiyle birlikte streç film ile dondurucuya atabilirsiniz. Dondurucudan direkt ısıtılmış fırına atabilirsiniz. Dondurulmuş üründe süreyi 28-30 dakika olarak değiştirebilirsiniz.

Notlar

Pizza Hazırlama Kontrol Listesi: Hamur, Sos, Peynir, Mantar, Porcini Mantarı, Soğan, Zeytin, Ceviz, Kırmızı Biber, Kabak, Turşu, Parmesan, Mısır, Domates, Jalapeno, Fesleğen, Salam, Sucuk, Sosis

Yazar: Altuğ Bayrak

Sevdiğim şeyleri kendim hazırlayabildiğimi farketmem ilk adımdı. Kızıma daha iyi şeyler yedirebilme ikinci adım. Bu başlangıçtan sonra evde neler hazırlayabilirim diye notlar almaya başladım. Bunları da olabilecek en ayrıntılı, soruya yer bırakmayacak şekilde yazmaya çalıştım.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.